Vzpomínka na květnové dny roku 1942, 1945, 1950

Ve čtvrtek 5. května 2022 jsme si v základní škole po nějakém čase připomněli události májových dnů, letos nejen těch roku 1945. V tomto kalendářním roce si totiž také připomínáme jedno významné jubileum spojené s druhou světovou válkou a našimi zeměmi a tím je kulaté 80. výročí Operace Anthropoid. Škola proto domluvila přednášku pro žáky 9. ročníku, učitele dějepisu a několik dalších zájemců s panem Zdeňkem Ležákem, autorem knihy Anthropoid, zabili jsme Heydricha. Na přednášce provázené obrázky z komiksové publikace se posluchači dozvěděli velmi mnoho informací a získali řadu podnětů k přemýšlení o hrdinství, zbabělosti, odpovědnosti, principu kolektivní viny, hodnotě lidského života…  

Pan Ležák neodmítl pozvání na následující tradiční dopolední shromáždění školy pod lipou. Pozvánku přijal rovněž pan místostarosta Ing. Jan Hrdlička, a tak slavnostní akt mohl s úderem desáté hodiny na rynku začít.

Zazněly tradiční tóny husitského chorálu, historická hymna zpívaná československými letci ve službách britské Royal Air Force a písně, jež se staly symboly vítězství nad třetí říší – Kaťuša, píseň o dívce čekající na svého milého odvedeného do války, a mezinárodně známá, původem česká polka Roll out the Barrel.

Shromážděné svými projevy oslovili pan ředitel Mgr. Josef Buchal, pan místostarosta Ing. Jan Hrdlička a také děti z ukrajinské adaptační skupiny. Uvádíme doslovný překlad do češtiny jejich vystoupení:

„Chceme, aby nikdy nebyla válka,

chceme se smát, učit se, hrát si.

Přejeme si žít v míru.

Vážení přátelé!

Děkujeme Vám za laskavé uvítání nás dětí z Ukrajiny v ďáblické škole. I my s vámi rádi oslavíme vítězné májové dny.“

Shromáždění bylo tradičně seznámeno se základními historickými událostmi, jež vedly k druhé světové válce, jakož i s průběhem tohoto nejničivějšího konfliktu v lidských dějinách, s jeho obětmi, něco málo se dozvědělo o některých hrdinech z řad Čechoslováků. V neposlední řadě byly uvedeny naprosto devastující důsledky války pro celý evropský kontinent.

Shromáždění si připomnělo také Den Evropy, tedy 9. květen 1950, kdy Francie iniciativou svého tehdejšího ministra zahraničí deklarovala myšlenku mírové spolupráce, tj. snahu zamezit dalším ničivým konfliktům v Evropě a též základ dnešní Evropské unie.  Na počest těchto myšlenky zazněla evropská hymna.

V závěru slavnosti odnesli žáci Školní žákovské rady a pan místostarosta květiny k pomníku obětem první a druhé světové války.

 

Mgr. Tomáš Novotný, zástupce ředitele

 

Kalendář akcí