Zpráva o setkání pod lípou k 17. listopadu 2022

Ve středu 16. listopadu jsme se tradičně sešli pod lípou, abychom si připomněli boj za svobodu a demokracii. Vzpomněli jsme na listopadové události roku 1939 i 1989 a v té souvislosti jsme mluvili o obětech totalitních režimů, které jsou mnohé pohřbené na Ďáblickém hřbitově. Jak nás upozornil pan učitel Mates Friedman, znalec místního hřbitova, jsou mezi nimi i děti.

V proslovech, které přednesli žáci devátého ročníku, mimo jiné zaznělo: „Třetí pomník v návštěvnících vyvolává nejstrašlivější pocity. Je to pomník, jenž nese nápis „50. léta, DĚTSKÝ HŘBITOV“. Připomíná děti, které se narodily v padesátých letech, v době nejtvrdšího komunistického režimu, vězeňkyním. Tyto děti sice nebyly přímo zavražděny, ale v naprosto hrozných podmínkách vězení často nepřežily déle než několik týdnů.

Když takto vzpomínáme na hroznou minulost naší země, tak si uvědomujeme, že život ve společnosti není vždy snadný. Vytvořit si bezpečný prostor k životu, napsat takové zákony, které budou lidem zaručovat spravedlnost a podporovat je v tom, aby žili pokojně spolu a vedle sebe a aby se vzájemně respektovali, a neubližovali si, to není lehké.“

Slovem navázali zastupitelé městské části Praha – Ďáblice, paní místostarostka Martina Postupová a pan místostarosta Jarosav Lehovec, kteří obecenstvo upozornili na důležitost svobody a demokracie, že to není samozřejmost.

Společně jsme pak zapěli dvě sloky hymny Kde domov můj a uzavřeli jsme událost pietním aktem zapálením svící, které byly kladeny pod lípu.

V návaznosti na téma vznikly dva edukativní materiály – prezentace Ďáblický hřbitov – 17. listopad od Matese Friedmana a Josef Toufar pro ZŠ od PhDr. Svatavy Štolbové. Materiály byly zaslány učitelskému sboru pro využití ve výuce.

Mgr. David Válka

 

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.