Zpráva o exkurzi do Polabského skanzenu

Cílem naší exkurze byl Polabský skanzen v Přerově nad Labem. Na místo jsme přijeli asi v 9 hodin. Paní učitelka nás vzala do spodní části muzea, kde je možná samostatná prohlídka. Zde jsou k vidění staré zemědělské stroje a nástroje, postroje, vozy, saně. Domky zde umístěné jsou zařízeny jako příbytky řemeslníků (ševce, kováře, švadleny, pradleny…).

Paní průvodkyně nás provedla nejstarší částí areálu. Ukázala nám nejstarší chaloupku, seznámila nás s historií muzea. Vyprávěla o masopustu, který předchází Velikonocům. V chaloupkách bylo již všechno připraveno na svátky jara. Na stolech voněly mazance, beránci, jidáše a další jídla, která již my dnes ani neznáme. Zajímavé bylo i různé barevné zpracování kraslic.

Všechny nás překvapila škola, vlastně jen třída a „oslovská“ lavice, figurína pana učitele s rákoskou, lavice, kde sedělo až šest žáků, tabule, psací tabulky s pisátky a houbičkami na mazání, staré slabikáře, sešity, penály a dokonce i staré školní tašky nebo učebnice svázané do sloupku a přepásané řemínkem. Nakonec jsme si někteří zakoupili turistickou známku nebo vizitku. Den byl plný zážitků a nových poznatků. Naše výprava se mi móóóóóc líbila.

ze zadané práce ZPRÁVA ve slohu vypracovala žákyně Karolína Kroutilová 5.B

 

 

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.