Zahraniční exkurze 4.-7. tříd do Londýna

V pondělí 13. března 2023 vyrazilo 53 žáků naší školy v doprovodu pěti pedagogů do Londýna. V autobuse jsme měli wifi, takže se nikdo nenudil a hlavně nikdo neměl zdravotní potíže. V autobuse jsme museli i spát, ale sedadla se dala dost sklopit.

Brzy ráno, rozespalí, jsme museli s pasy k imigračním úředníkům a byl to náš první střet s angličtinou. Imigrační úředníci nás chválili, papírově jsme měli všechno v pořádku a Veronika s Natálií měly řádně vyřízená víza a paní učitelka napsaná ve vízech jako doprovázející osoba měla také vše v pořádku. A dokonce věděla, kolik nás celkem je. První úspěch!

Na trajektu jsme ještě dospávali, ale Bílé útesy doverské jsme si nenechali ujít. Na palubě foukalo, ale my statečně fotili. Po vylodění jsme pokračovali směr Londýn. A zanedlouho jsme vystupovali u Greenwichské observatoře. Bylo chladno, poprchávalo, ale rozkročení na nultém poledníku jsme uskutečnili, i když se tam už motaly další výpravy.

Pak jsme sestoupili k lodi Cutty Sark, nahlédli do tunelu pod Temží a potom jsme se nalodili (ne na Cutty Sark, ale na the Thames River Boat) a loď nás dovezla až k Toweru. U Toweru konečně vysvitlo sluníčko a uvnitř jsme viděli korunovační klenoty, popraviště, muzeum brnění nebo strážce Toweru v jejich krásných uniformách a venku Tower Bridge. Matěj ze 4.B nakreslil Tower of London, našel s pomocí paní učitelky svůj zapomenutý baťůžek, a tak jsme vyrazili na poslední dobrodružství tohoto dne.

Řeknu vám, jízda metrem v takovém počtu a v dopravní špičce vyžaduje opravdu pevné nervy. A my jsme to zvládli. Odměnou nám bylo krásné nádraží King´s Cross, odkud se dá jet i do Bradavic! Tam jsme tedy nejeli, ale vyfotili jsme si aspoň vozík zapuštěný do zdi a nakoupili Harry Potter suvenýry.

A pak už vzhůru do rodin. Čekala nás delší konverzace v angličtině a nejenom zdvořilostní. Zjistit, jak se bydlí v Londýně, navečeřet se, umýt a spát konečně v pyžamku a v posteli. A ráno po snídani nezapomenout balíček k obědu, pití a znovu k autobusu. Další den na nás čekala muzea.

V Přírodopisném muzeu jsme strávili spoustu času a každý si tady objevoval své zajímavosti. Mumifikovanou kočku a kus měsíce nikdo nenašel, ale Barbora ze 7.C věděla, že kostra blue whale ve vchodu je plejtvák obrovský. Kluci ze 6.B se zase dostali i do útrob planety.

V muzeu voskových figurín Madame Tussauds jsme si to užili. To bylo fotek se známými osobnostmi. A ta jízda taxíky po Londýně a ta 4D projekce v kině! 20 dětí skončilo předčasně na ulici, ale zvládly to, zavolaly o pomoc a disciplinovaně čekaly, až se k nim připojila paní učitelka a čekaly společně na dalších 33 dětí.

A kam teď? Ještě trochu procházky, museli jsme vidět, kde bydlel Sherlock Holmes, také jsme trochu nakupovali a zpátky do rodin! Těšily se i dvě dívky, kterým se první noc moc nelíbila. Ostatní děti byly s ubytováním i jídlem spokojené. A zase - navečeřet se, trochu si popovídat s hostiteli, umýt se, sbalit si a spát, protože zítra v sedm už u autobusu.

Rodiny byly s našimi dětmi moc spokojené. Prý to byla “the sweetest group of kids they ever had”. Takže děti, zanechaly jste opravdu dobrý dojem a můžete být na sebe pyšné!

Poslední den v Londýně nás čekalo to nejlepší. Vystoupili jsme u Londýnského oka, abychom dobře viděli budovy parlamentu s Big Benem. Průvodkyně nám opět povyprávěla něco o historii a pak jsme pokračovali přes most blíže k Westminster Abbey, kde probíhají korunovace, královské svatby nebo pohřby.

A pak k pečlivě střežené Downing Street number 10, k Horse Guards, které jsme viděli spíš v pohybu na ulici a přes nejstarší královský park St. James´s Park k Buckinghamskému paláci. Král tam byl, to poznali sedmáci podle vlajky na stožáru, ale my jsme ho neviděli. Ale viděli jsme jeho stráž s vysokými černými čepicemi v  červených uniformách, jak se připravují na korunovaci. Pak jsme procházeli podél královských budov a přišli jsme na Trafalgar Square a pak Leicester Square. Tam byl rozchod, abychom si dokoupili suvenýry, najedli se a trochu odpočinuli na lavičkách.

Procházkou jsme skončili tam, kde jsme začali - u Londýnského oka. Měli jsme krásné počasí, takže třicetiminutová jízda byla opravdu zážitek, viděli jsme Londýn z výšky. Po velkolepé jízdě ještě k památníku Bitvy o Británii, kde jsou také jména  československých letců a pak opět nejstarším metrem na světě do stanice North Greenwich, kde na nás čekal autobus.

Posilnili jsme se párky a pak už hurá zpátky domů. Na trajektu jsme už jen pospávali a v autobuse jsme se probudili až v Německu. Od cestovní kanceláře jsme dostali obědový balíček, vodu a něco sladkého na zub. Před školu jsme přijeli v pátek 17. března 2023 v 15.45 hodin. Rodiče už netrpělivě čekali.

Tak děti vyprávějte, máte plno dojmů a zážitků, i když jste určitě unavené.

Doufám, že se vám výprava líbila a klidně si ji v budoucnosti zopakujete a navštívíte i ta místa, která jsme  navštívit nestihli.

Mgr. Zdeňka Rumlová, organizátorka a vedoucí zájezdu

 

 

Kalendář akcí

Den Země

zahrada MŠ

Den Země proběhne v zahradě mateřské školy. Hry, soutěže, divadelní představení pro děti.