Třída 5.B ve zlaté kapličce

Ve středu dne 8. 11. 2023 třída 5.B využila pražskou MHD a jen s menším pochybením jsme se všichni úspěšně dopravili k Národnímu divadlu. Přesně v 9 hodin jsme byli očekáváni velmi milým průvodcem panem Liborem. Ten to s dětmi opravdu uměl. Vyzvídal jejich znalosti o divadle a brzy se začal divit, kolik toho děti 5. třídy vědí. Žáci tipovali kapacitu hlediště, umístění důležitých lóží, počet opon, jména našich velikánů na bustách ve foyeru,… Divadlo jsme prošli od podzemních prostor se základními kameny, vystoupali jsme nekonečný počet schodů na venkovní balkon pod střechou. Pan Libor žáky ohromil informací, že boty, které mnozí měli na nohou, se jmenují podle bohyně Niké, která drží opratě na sousoší s trigami. A proč se říká divadlu zlatá kaplička? To už žáci vědí také. Na centrálním lustru v hledišti a na střeše je 2,5 kg ryzího zlata.

 

Úryvky z práce žáků

Nejvíce se mi líbil krásný výhled na Prahu ze střechy ND. (Adéla Klupáková)

Pan průvodce nám řekl, že jediné pravé zlato v divadle je na lustru, protože je to jediné místo, kam lidé nedosáhnou. (Aisha Samci)

Když nám průvodce otevřel dveře do hlediště, byl jsem ohromen, bylo to překrásné. (Jan Štuka)

Tento výlet se mi moc líbil a jednou bych si chtěla zajít na nějaké představení. (Kateřina Slavětínská)

Moc mě překvapilo, že má v divadle svou loži nejen prezident, ale i primátor města. (Lea Hombauerová)

V podzemí nám průvodce pan Libor ukázal základní kameny, např. kámen dovezený až z Ameriky s nápisem Chicago. (Matěj Maděra)

Chtěl bych návštěvu Národního divadla opakovat, moc se mi tam líbilo. (Daniel Žežulík)

M. Fuksikova, třídní učitelka 5.B

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.