Třída 3.B prošla Josefov

Dlouho připravovaná komentovaná vycházka třídy 3.B pražským starým židovským městem proběhla 9. 9. 2021.

Sraz s průvodcem PIS panem Radovanem Benešem byl na Palachově náměstí. Hned v úvodu vysvětlil, na jaké části dělí řeka Vltava město Prahu. Všechny děti bezpečně poznaly na levém břehu Hradčany. My jsme procházeli pravý břeh na Starém Městě a Josefov. Na Palachově náměstí pan Beneš ukázal, na kterých vysokých školách by v budoucnu mohli žáci studovat, kde by si mohli poslechnout koncert, kde by mohli zhlédnout muzejní exponáty. V Kaprově ulici jsme hledali na domech znaky kaprů. Už víme, kde se narodil spisovatel Franz Kafka. O mnoha budovách víme různé zajímavosti. Zlatá hasičská přilba na Ministerstvu pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí, střecha v podobě stodoly nebo napodobenina radniční věže v Pařížské ulici, domy s různými okny zdobené židovskou hvězdou. Už víme, proč jsou ulice v bývalém ghettu v různé rovině, odkud vlastně slovo ghetto pochází (římská čtvrť osídlená Židy). Víme, kde byla židovská škola, jak vypadá hebrejské písmo, jak se píše, jak se značí číslice. Pražské synagogy jsme viděli jen zvenčí, ale uspořádání věřících uvnitř si už dovedeme představit. Pan Beneš nám ukázal a vysvětlil znak Pražské židovské obce. Žáci viděli mezury, chápou význam slova košer. Sochy Jaroslava Róny nás provázely naší vycházkou. U Španělské synagogy ale nad poznáním zvítězil obyčejný hlad. No, proč bychom neposvačili v plenéru pod zvláštní sochou France Kafky? S novým elánem jsme vyslechli historii největšího evropského židovského hřbitova. U UMPRUM děti nakoukly dveřním okénkem na samotný hřbitov. Poslední shrnutí a velice podnětná vycházka byla u konce.

Sám pan Beneš byl mile překvapen, kolik znalostí jsou děti schopny načerpat z vlastní četby, filmů nebo vyprávění svých příbuzných. Chápou pojem holokaust, vědí o druhém orloji v naší republice (Olomouc). My jsme si kromě hebrejštiny rozšířili slovní zásobu v němčině a angličtině. (brod, Furt, ford).

Jan Amos Komenský by z této formy výuky musel jásat.

Mgr. Magda Fuksíková, třídní učitel 3.B

 

 

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.