Slavnostní zahájení školního roku

Slavnostní zahájení školního roku

Přestože není ani ještě půl osmé, před ďáblickou základní školou už čekají první nedočkavci. Starší děti se po prázdninách vítají a vesele si vyprávějí zážitky z prázdnin. Ti nejmenší se drží u svých rodičů a zvědavě pozorují cvrkot okolo sebe. Přitom jsou plni očekávání, jaké to v té velké škole bude. Postupně přicházejí další a další lidé a děti, takže za chvíli už není okolo lípy téměř k hnutí. V této chvíli se už budoucí prvňáčkové oddělili od svých rodičů a poslušně stojí jeden za druhým v distingovaném zástupu. Nebojí se. Vždyť je za ruku drží ti velcí kluci a holky. To už jsou deváťáci, čeká je poslední rok a ti už něco o té škole přeci vědí. V druhé ruce každý svírá krásnou slunečnici. Je to dlouholetá tradice, která každoročně vhání rodičům slzy do očí.

A pak už přichází ta očekávaná chvíle. Ze školy vychází pan ředitel Josef Buchal se svými zástupci a všichni vystupují na podium. V některých prvňácích se málem zastavilo srdce. Vždyť oni jsou toho všeho už součástí. Oni tu vlastně dnes mají hlavní roli. No, to je panečku něco.

Pan ředitel všechny s úsměvem přivítá a vzápětí zazní státní hymna. Celé prostranství v tu chvíli pohltí důstojná slavnostní atmosféra. „…Země česká domov můj“. Poslední slova odezněla a pan ředitel přeje všem krásný a šťastný školní rok. Stejně tak i pan starosta Miloš Růžička. I když už se prvňáčkové nemohou dočkat, až uvidí svoji třídu, celou dobu stojí téměř bez pohnutí a dychtivě nasávají tento jedinečný okamžik. V očích se jim zračí pýcha, protože teď už je to jasné, už nejsou malí. A dokonce má ta jejich škola svoji vlastní hymnu…

Netrvá to dlouho a pan ředitel vyzve deváťáky, aby odvedli své nováčky do tříd. Sám se postaví mezi dveře školy a s každým žákem se osobně pozdraví. Děti i učitelé postupně vcházejí do budovy a „školní brána“ se pomalu zavírá. Všichni si uvědomují, že právě začal nový školní rok. Rok 2022/23.

Všem pedagogům a žákům přejeme hodně pěkných zážitků a krásné práce. A našim prvňáčkům? Těm přejeme, aby rostli rovně a do výše, jako ta lípa před školou.

 

Za ďáblickou školu Šárka Hrdličková, učitelka MŠ

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.