První oborový den

Protektorát a Operace Anthropoid

Naše oborová skupina se dne 16. září 2021 vydala po stopách Operace Anthropoid na území Prahy 8. Nejprve jsme se vydali do Ďáblického hřbitova k pietnímu místu parašutistů. Naše další kroky vedly na Kobyliskou střelnici, kde zejména během dvou letních měsíců bezprostředně po atentátu na R. Heydricha předčasně zhasl život asi 540 Čechů. Program vyvrcholil v Praze-Libni v místech, kde bývala zatáčka, v níž k atentátu na zastupujícího říšského protektora takřka před 80 lety došlo. Stěžejní část naší exkurze se odehrála pod Památníkem Operace Antropoid, kde jsme si do detailů pověděli o průběhu atentátu, porovnali jsme současný vzhled místa s jeho podobou na dobových fotografiích, přiblížili jsme si osudy hlavních aktérů této operace i těch méně známých a vše zasadili do kontextu doby. K tomu jsme využili učební listy a další materiály.

Byť se naše oborová skupina zabývá tématem smutným a tragickým, věřím, že znát události a souvislosti období druhé světové války je důležité i v dnešní době.

Mgr. Tomáš Novotný

Prokopské a Dalejské údolí

Náš oborový den s panem učitelem Zemanem a paní učitelkou Kujalovou začal tím, že jsme utíkali na autobus, který nám málem ujel.

Nejdříve jsme se zastavili u placatých skal, které mě velmi zaujaly, nicméně náš výlet pokračoval dál. Po několika zajímavých zastávkách jako například Arethusinová rokle, kde je naleziště trilobitů, jsme došli k místu, kde jsme si měli udělat oheň. Cesta k ohništi byla strmá a obtížná, nasbírali jsme suché dříví k podpálení ohně, který jsme rozdělali křesadlem. Na rozdělaném ohni jsme si opekli buřty a posíleni jsme zas pokračovali v cestě.

Za delší chvíli jsme zastavili na dětském hřišti, kde jsme si dali krátkou přestávku a schladili si nohy v blízkém potoce. Stavili jsme se i u jezera, kde se natáčel film Pelíšky. Při náročném výšlapu na dlouhý kopec nás čekal zasloužený výhled na Barrandov, kde jsme si dali přestávku a zjistili jsme, že nám došlo pití, takže naše doporučení je, brát si na takovéto výlety hodně pití. Skupinka lidí vyrazila od vyhlídky o kousek dřív a odbočila špatným směrem, ušli pár kilometrů navíc, proto pro ně musel pan učitel Zeman doběhnout, úspěšně se vrátili a pokračovalo se dále. Následovala krásná vyhlídka, na které se od nás odpojila paní učitelka Kujalová.

Po posledních dvou vyhlídkách jsme zamířili zpátky k metru. Cestou na metro začalo pršet, ale byli jsme za to rádi, protože bylo celý den dusno. U metra jsme si koupili pití a jeli jsme domů.

Oborový den se mi moc líbil a těším se na další.

Tereza Brejchová, 8.B

Ve čtvrtek 16. 9. jsme se v rámci oborového dne s naší oborovou skupinou Outdoorové sporty vypravili na horolezeckou stěnu. Horolezecká stěna „Big Wall se nachází ve Vysočanech, kam jsme se dopravili dvěma autobusy. Když jsme dorazili na místo, seznámili jsme se s instruktory a ti nás vybavili sedáky a lezečkami. Poté jsme se trochu rozehřáli skákáním přes takové žíněnky, protáhli jsme se a šli jsme lézt. Lezli jsme na takové menší stěně, a když si někdo už odlezl aspoň dvě cesty, mohl jít na boulder. Když se náš čas nachýlil ke konci, převlékli jsme se, odevzdali vybavení a odešli. Cestou nazpátek jsme se stavili na oběd v obchodním centru Harfa a poté jsme jeli domů. Za celou naší oborovou skupinu děkujeme za dobře naplánovaný a zábavný den, který nám naplánoval pan učitel Lukáš Mišík a pan učitel Petr Šíma.

Barbora Zabilanská 9.B, Veronika Brožová 9.A

Putování po místech v Praze, která navštívily německy mluvící osobnosti

Dne 16. 9. 2021 jsme zahájili své putování po Praze a hledali místa, kde se zdržovaly německy mluvící osobnosti.

Začali jsme v ulici Na Příkopě, která byla pulsující tepnou, kde se v 19. a 20 století setkávala a  procházela německy mluvící menšina obyvatel žijících v Praze. Do 2. sv. války čítala asi 31 tisíc obyvatel v Praze.

V ulici Na Příkopě jsme si prohlédli Slovanský dům, prošli jeho pasáže, zadní nádvoří a pověděli si něco o jeho historii. Slovanský dům, tenkrát pojmenovaný Německý dům, byl do 2. světové války místem, kde se konaly mnohé kulturní akce, které organizovala národnostní menšina Němců. Zde také sídlila rozsáhlá organizace německého spolku Deutsches Kasino, která organizovala veškeré kulturní akce německé menšiny.

Dále jsme pokračovali do ulice Hybernská, na jejímž konci, kde se napojuje do ulice Dlážděná, se nachází slavná kavárna Arco. Zde se scházeli u kávy němečtí intelektuálové, spisovatelé, vědci, jako např. Oskar Baum, Max Brod, Rudolf Fuchs a Willy Haas.

Dalším naším cílem byla ulice Národní třída, bývalá Ferdinandka. Zde se nachází slavná prvorepubliková kavárna Louvre, která se poprvé otevřela v roce 1902. Za ta léta Národní třídou kráčely dějiny, u kavárenských stolků vznikala přátelství, spolky i romány.

Kavárna Louvre byla domovskou kavárnou na počátku 20. století německy mluvících spisovatelů, vědců a umělců. Nejčastějšími hosty zde byli Franz Kafka, Max Brod, Albert Einstein, německý filozofický kroužek Berty Fantové vyznávající učení Franze Brentana. Nesmíme opomenout i slavné české  hosty jako Karel Čapek a T. G. Masaryk. My jsme se zde všichni občerstvili u výborné vídeňské kávy, horké čokolády, objednali si dortíky, domácí koláče a domácí limonádu. Prohlédli si překrásné interiéry, udělali pár fotek a tímto ukončili své 1. putování po místech, která byla oblíbená německou menšinou žijící v Praze.

Simona Sedlářová, Martin Mošnička

VÝTVARNÉ UMĚNÍ A JEHO INTERPRETACE – Výstava The World of Banksy

První oborový den jsme se sešli v 8:30 před školou a společně jsme odjeli do kostela svatého Michaela archanděla, kde se nacházela výstava The World of Banksy. Dorazili jsme v 9:30, takže jsme měli ještě půl hodiny čas podívat se na Pražský orloj a na památník Mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna. 

První oborový den jsme začali netradičně návštěvou současné výstavy streetartu v neobvyklém prostředí barokního kostela.  

„Už při prvním kroku do místnosti se mi tam moc líbilo. Bylo tam spoustu street art obrazů, které měly v sobě mnoho nepopsatelných emocí. Obrazy byly smutné, veselé, některé jsem ani nechápala, jako i emoce, co jsem v tu dobu cítila. Obrazy byly o dnešní době, a jak se ten svět mění. Malíře daných obrazů nikdo neviděl. Lidé si taky myslí, že není jenom jeden malíř, který kreslí Banksyho obrazy. Jeho malby jsou po celém světě. V roce 2002 si Banksy zvolil techniku - šablony. V rozhovoru dodal: ,,Začínal jsem s malováním graffiti v klasickém newyorském stylu, který používáš, když jako dítě až moc posloucháš hip hop, ale nikdy jsem v tom nebyl dobrý. Jakmile jsme vyříznul svoji první šablonu, hned jsem pocítil tu sílu. Ta bezohlednost a efektivita jsou perfektní.”

Koupila jsem si tam moc zajímavou knihu, takže jsem ráda, že se o něm dozvím více. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost navštívit tak krásnou výstavu. Doufám, že se takové akce budou konat každý rok. Už se těším na další oborový den.“ Takhle shrnula náš oborový den Andriana Farbanets ze 7.B.

Po skončení výstavy jsme se žáky probrali jejich dojmy a pocity z výstavy a shrnuli možné významy umělcových děl.

Dne 16. 9. 2021 se naše oborová skupina sešla před školou v 7:30 hodin ráno. Od školy jsem šli na autobusovou zastávku Ďáblice a jeli autobusem na Ládví. Z Ládví jsme se přesunuli metrem na Nádraží-Holešovice a z Nádraží-Holešovice vlakem do Roztok u Prahy.

V Roztokách jsme šli asi 1 kilometr k přívozu u Vltavy. Od přívozu jsme šli 3 kilometry pěšky na Levý Hradec. Cestou na Levý Hradec jsme viděli lesní školku. Asi 2 kilometry jsme šli po asfaltové silnici podél Vltavy a až poslední 1 kilometr jsme chvilku šli po lesní cestě a potom zase po asfaltové silnici.

Když jsme došli nahoru na kopec, tak jsme šli ke kostelu svatého Klimenta. Pan učitel Viktor Černohorský a pan učitel Jan Hoštička nám vyprávěli různé zajímavosti o kostelu. Kostel byl založen prvním českým knížetem Bořivojem I., který byl Přemyslovec. Kostel je nejstarší křesťanský kostel v Čechách.

V kostele byla možná pokřtěna svatá Ludmila, která byla manželkou Bořivoje I. Kolem kostela se nachází hřbitov, který byl založen v 11. století. Když jsme si prohlédli kostel a blízké okolí, odpočinuli jsme si a vydali jsme se zpátky do Roztok na nádraží, kde jsme nastoupili do vlaku a jeli zpět do Prahy. Zpět ke škole jsme se vrátili okolo 13:00.

Oborová skupina Světová kuchyně

První oborový den zahájila naše skupina ve škole, kde jsme si upřesnili některé organizační věci a, především, zopakovali pravidla slušného chování v restauraci.

V jedenáct hodin jsme došli do místní restaurace, která se jmenuje Battistova cihelna. Měli pro nás krásně prostřený veliký stůl, na který obsluha postupně přinášela různé speciality kavkazské, gruzínské a ukrajinské kuchyně.

Jako předkrm jsme ochutnali domácí chléb a placky s pomazánkami z ořechů a cizrny a z ořechů a červené řepy, dále jsme mohli ochutnat kavkazskou specialitu z mletého masa, zabaleného do listu z vinné révy, která se nazývá dolma. Výborné byly i plněné rolky z lilku. Stůl se nám plnil nejrůznějšími dobrotami. Velmi chutná byla placka chačapuri. Měli jsme ji plněnou sýrem a druhá byla plněná sýrem a špenátem. Další placka s názvem lamadžo byla plněná sýrem a kuřecím masem a druhá hovězím masem. Potom jsme mohli ochutnat tradiční ukrajinské vareniky plněné bramborovou kaší, nebo plněné mletým masem. Ještě jsme ochutnali grilované vepřové a kuřecí maso, které bylo výborně dochucené a k tomu domácí kečup. To vše jsme zapili tradiční gruzínskou limonádou. Milá obsluha žákům o každém z jídel něco zajímavého řekla. Zodpovídala i dotazy dětí, které toto téma velmi zajímalo.

Žáci se chovali slušně a všem moc chutnalo. Byla výborná zkušenost, že jsme mohli ochutnat spoustu jídel, která jsme vůbec neznali.

Lenka Zemanová a Tamás Besskó

Zákulisí profesionálního sportu

Naše skupina se sešla před školou v 7.45 a ve třídě jsme se seznamovali nejen s tím, co nás na oborových dnech čeká, ale i navzájem. Zjistili jsme, že je mezi námi hodně sportovně založených jedinců, někteří z nich hrají fotbal, a to i dívky! Někdo šermuje, tancuje, dělá sportovní gymnastiku nebo parkour. Dozvěděli jsme se taky něco o discgolfu a o mentálním tréninku.

Pak jsme vyrazili pěšky do Březiněvsi. Ve „fitku“ se nám věnovala Šarlota Jančová, mistryně Evropy a světa ve sportovním aerobiku. Vyprávěla o zákulisí tohoto sportu, zodpověděla dotazy, a nakonec s dětmi i cvičila. Super! Už se moc těšíme na čtení zpráv z oborového dne. Šarlotě Jančové jsme poděkovali potleskem a pozvali ji na oslavy 120. výročí naší školy. I ona do ZŠ Ďáblice chodila.

Z. Rumlová

Za koníčky s Ráďou - Zámek Ploskovice

Ve čtvrtek 16. 9. jsme se s naší oborovou skupinou „Za koníčky s Ráďou“ vydali vlakem na zámek v Ploskovicích. Po krátké procházce od nádraží k zámku jsme měli možnost se podívat, jaké poklady ukrývá zámek uvnitř. Viděli jsme mnoho zajímavých pokojů a dozvěděli se hodně informací o historii zámku. Pak už nás čekalo jen krmení pávů a cesta domů. Myslím, že jsme si všichni první oborový den užili a už se těšíme na další.

Antonín Blahník, 9.A

Bohnický hřbitov

Oborový den začal, když jsme se sešli před školou v 8:30. Poté jsme šli pěšky cca 8 km přes Ďáblický les až k Bohnicím, kde jsme zanedlouho došli až k hřbitovu, který byl starý přes 100 let. Hřbitov na mě působil starobyle a byl strašně zarostlý a zajímavý. Byli zde pohřbívaní zajatci z první světové války a chronicky nemocní pacienti z Bohnic. Taktéž jsem se dozvěděl, že kafilérie je místo, kde se uchovávají mrtvá zvířata. Po tomto všem jsme se vydali zpátky ke škole, ale cestou jsme taky narazili na nějaké hrobky. Uprostřed cesty jsme si dali větší pauzu, najedli se a pokračovali v cestě. Přibližně po hodině a půl jsme dorazili ke škole kolem 12:30. Nakonec musím říct, že první oborový den byl zajímavý, poučný a líbilo se mi to. 

                                                                                                                                                                  Roman Korčynskyj

Kalendář akcí

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.