První den ve školce

První den ve školce

Je prvního září 2022 a ke školce míří rodiče s dětmi. Někteří prckové jdou zvesela, protože už jsou mazáci a vědí, co je čeká. Dokonce prý nemohly ani dospat, jak už se těšily. A pak jsou děti, které čeká něco úplně nového. Mají se poprvé odtrhnout od máminy sukně a prožít několik hodin ve společnosti cizích lidí. V malých hlavičkách se jim honí milion otázek. Jaké to tam bude? Proč tam musím jít? A kde bude máma? Proč s ní nemůžu být? Od strachu z neznámého jim možná trochu pomáhají veselé balonky a obrázky, které je vítají hned u branky. No, třeba to nebude tak špatné. Všichni se usmívají, hladí mně po vláskách a navíc je tu tolik hraček…

Samozřejmě, chce to čas a trpělivý, laskavý přístup a během pár dnů půjdou i tihle malí nováčkové do školky s úsměvem. Teď jsou ale tady první den a zatím nevědí, co si o tom všem mají myslet. Některé z nich pláčou a drží se mamky nebo taťky jak klíšťata. A jiní zase působí, jako by do školky chodily už od narození. Okamžitě se rozběhnou k hračkám a hlasitě a radostně popisují, co všechno vidí. Tady je toho tolik a to si můžu se vším hrát?

A zatímco se děti seznamují jak spolu tak i s paními učitelkami, rodiče sedí u stolků nebo postávají okolo v herně a s obavami sledují své ratolesti. Přece jen je to další krok i pro ně samotné. Lze ale vypozorovat, že napětí v očích mají hlavně maminky. Někteří tatínci totiž vypadají, že by si to s dětmi nejraději vyměnili. S velkým soustředěním se snaží složit skládanku nebo na koberci postavit hrad.

Zkrátka a dobře-čas vyměřený pro první den v mateřské škole uběhl všem jako voda a nové děti odcházejí s rodiči domů. Všichni jsou plní zážitků. Rodiče se uklidnili, že „to půjde“ a děti snad poznaly, že není třeba se ničeho bát. Že v té naší školce jsme všichni pro ně a že je to vlastně bezvadný dětský svět.

 

Za ďáblickou školu Šárka Hrdličková, učitelka MŠ

Kalendář akcí