Projekt EDISON 2022 v základní a mateřské škole

Na naší škole proběhl od pondělí 10. října do pátku 14. října 2022 už čtvrtý ročník projektu EDISON. Na přivítanou vlály už tradičně vlajky příslušných zemí. Tentokrát nás navštívily studentky Bojana ze Srbska, Myrto z Řecka, Leyla a Elif z Turecka a Mariko z Gruzie.

Děkujeme rodičům našich žáků, kteří velmi ochotně a rychle nabídli ubytování.

Studentky měly připravené moc hezké prezentace o svých rodných zemích. Naši žáci jen pasivně neseděli, mohli se ptát, odpovídali na otázky a hráli kahoot nebo tancovali. Prezentace byly interaktivní a obohacovali jsme se navzájem. Studentky už vědí, kdo je Karel Gott nebo Jožin z bažin.

Ve středu jsme studentky pozvali a doprovodili do ZOO. A ve čtvrtek nám zase na oplátku pomohly s vyhodnocením Olympiády v anglickém jazyce pro 2. stupeň.

Naše paní kuchařky připravovaly na každý den národní jídlo jednotlivých zemí, například vepřové po srbsku, šašlík po gruzínsku, řecký gyros nebo turecké hovězí kofty v rajčatové omáčce a v pátek jsme měli svíčkovou. Studentky si pochvalovaly. Za celý pobyt v České republice snědly hodně knedlíků a chutnaly jim.

Závěrečná Global Village se také vydařila. Studentkám se naše škola hodně líbila, nejen vybavení, ale i atmosféra ve škole a chválily nás za dobrou organizaci celé akce.

Moc se těšíme na další ročník tohoto skvělého projektu.

Mgr. Zdeňka Rumlová

 

Projekt Edison v mateřské škole

Po dvou letech nedobrovolné covidové pauzy měly děti v mateřské škole opět možnost přivítat milou návštěvu v podobě studentů ze zahraničí. Tentokrát se jednalo o dívky z Řecka, Turecka a Srbska.

Studentů oproti minulým rokům dorazilo sice méně, ale to nebylo na škodu. Celý průběh akce byl tak komornější a nesl se v rodinném duchu za asistence pana učitele Tamáse Besska a několika žáků z 8. a 9. třídy.

Návštěvu v ten den přivítaly třídy Broučků a Berušek. Nejprve proběhlo malé představení v podobě písniček a hry na kytaru ve třídě našich předškoláků. Na oplátku dvě studentky z Řecka a Turecka předvedly něco z jejich folklóru a zazpívaly a zatančily nám krásnou řecko-tureckou píseň. Došlo i na společné hraní a stavění z kostek Lega. Poté jsme se všichni přesunuli do třídy Broučků, kterou navštěvují děti ve věkovém rozpětí 4 – 6 let.

Děti se zpočátku trochu ostýchaly, ale přesto předvedly, co už umí. Po společném tanečku na píseň „Aska yurek derek“, kterou nám zazpívaly hostující dívky, jsme si na koberci zahráli seznamovací hru s míčkem. Ostych se pomalu vytrácel a ukázalo se, že jazyková překážka nemusí být problémem. Když slova nestačí, neverbální komunikace, bezprostřednost a dobrá nálada překoná všechny pomyslné národnostní bariéry. A právě toto bylo krásnou ukázkou toho, jak bychom se my dospělí mohli v lecčems učit i od našich dětí. Už teď se těšíme na další ročník projektu Edison, který s sebou vždy přinese vítané zpestření podzimních dnů a multikulturní odkaz.

Kateřina Lédlová Macháčková, učitelka MŠ

 

Kalendář akcí