Program ke Dni Země

Ve čtvrtek 19. 4. 2018 proběhl v naší škole program v rámci oslav Dne Země, který letos vyšel na neděli. Žáci čtvrtých a pátých tříd se seznámili s rozmanitými jednoduchými pokusy z přírodovědných předmětů. Všechny pokusy si mohli sami vyzkoušet, žáci osmého ročníku jim vše ukázali a nechali je vše zažít na vlastní kůži.

Na prvním stanovišti umístěném na rynku školy stálo několik mikroskopů s částmi rostlin či živočichů. Obzvlášť krásně se týmu osmáků podařilo zaostřit na hlavu pavouka s jeho osmi očima.  Uvnitř školy čekalo dalších pět stanovišť, u prvního si žáci vyzkoušeli psát „tajným“ inkoustem z citronové šťávy či mléka, který pak následně zobrazovali nad plamenem svíčky. U vedlejšího stanoviště foukaly děti bubliny ze směsi vody, jaru a glycerolu; kousek dál si zase mohli žáci hrát s nenewtonskou hmotou, vytvořenou ze škrobu a vody. Ta se dá vytvarovat například do kuličky, ale když se položí volně na ruku, rozteče se zpátky jako kapalina. U dalšího stanoviště se seznámili žáci s chromatografií, čili rozkladem barev na jednotlivé složky. Na filtrační papíry nastříhané z kávových filtrů nakreslili fixou proužek a pak ponořili konec papírku do vody. Voda následně rozložila proužek na různé barvičky, takže bylo vidět, z jakých barevných složek se skládala. U posledního stanoviště se žáci přiučili něco o povrchovém napětí. Do mléka kápnuli trochu potravinářského barviva, poté se barevné skvrny dotkli štětečkem namočeným v jaru. Barva se rozutekla na všechny strany.

Všechny pokusy žáky moc bavily, zároveň je poučily o nějaké přírodní zákonitosti a byly připravované tak, aby si je děti mohly doma snadno zopakovat. Především díky osmákům, kteří šli do předvádění a učení pokusů svým mladším spolužákům s nadšením, se akce velmi podařila a šlo o důstojné přiblížení fyziky, chemie a přírodopisu mladším žákům.

Mgr. Jiří Zeman

Kalendář akcí