Připomenutí státního svátku 17. listopad 1939 a 1989

17. listopad slavíme jako připomenutí českých dějin spojených se studenty českých vysokých škol. Zároveň si připomínáme Mezinárodní den studenstva.  Naše škola se při oslavě sešla u naší památné školní lípy. Byli jsme tam my děti, učitelé, pan ředitel Josef Buchal, pan zástupce Tomáš Novotný a pan zástupce David Pařík. Přišel nás navštívit i pan starosta Martin Tumpach.

Líbilo se nám, že vystoupili také naši dva spolužáci. Ota Vlnas a Matyáš Jandouš z VIII.B. Vysvětlili nám, jak v listopadu 1939 po studentských demonstracích při pohřbu studenta Jana Opletala bylo rozhodnuto, že všechny vysoké školy na území protektorátu Čech a Moravy budou uzavřeny.

17. listopad byl také prohlášen v roce 1941 za Mezinárodní den studenstva. Památný je také 17. listopad roku 1989, kdy studentské setkání k uctění památky Jana Opletala přerostlo v demonstraci proti tehdejšímu režimu, ke které se připojili i další občané a stalo se bojem za svobodu a demokracii.

Paní učitelka Zdenka Rumlová, která byla přímou účastnicí demonstrací, nám pověděla o střetu demonstrantů s Veřejnou bezpečností, o zatýkání a vyslýchání demonstrantů. Vlna odporu proti tehdejšímu režimu ale nebyla zlomena. Na Václavském náměstí se sešly davy lidí, aby ukázaly svou touhu po svobodě a demokracii. Lidé symbolicky cinkali klíči, zapalovali svíčky, zpívali československou hymnu.

Pan ředitel Josef Buchal nám znovu připomněl význam a smysl sametové revoluce. Líbilo se nám, jak zdůraznil význam každého z nás  jak svou  úctou k práci učitelů, nás samotných, spolužáků, všech zaměstnanců ukazujeme  svůj postoj a vztah k demokracii, k pěkným lidským vztahům, ke svobodě. Pan starosta Tumpach nás pozdravil, zdůraznil, že nemáme jenom vzpomínat na památný 17. listopad roku 1939, 1989, připomínat si Mezinárodní den studenstva, ale vidět v této oslavě i výzvu pro budoucnost a vážit si a radovat se z nabyté svobody. Pustili nám československou státní hymnu, symbolicky jsme také cinkali klíči, mávali vlaječkami zapalovali svíčky a dávali je k památné školní lípě.

Oslava mezinárodního dne studenstva a Dne boje za svobodu a demokracii se nám líbila, dokonce deštivé počasí zmizelo a vykouklo na nás slunce.

Žáci VI.B pod vedením Mgr. Vlasty Štekrové, vyučující českého jazyka

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.