Poslední dny školního roku 2021/2022

V posledních červnových dnech jsme se ve škole věnovali vyhodnocení uplynulého, opět velmi náročného, ale bohatého a úspěšného školního roku zpočátku poznamenaného pandemií covid-19 a v druhém pololetí válečným konfliktem na Ukrajině. Přesto bylo nutné zvládnout vše řádně a v termínu.

V pátek 24. června se celá škola v průběhu dopoledne sešla na rynku pod lípou, kde byli oceněni úspěšní žáci napříč školou. Za přítomnosti vedení obce a členek Spolku Parkán bylo za celoroční nelehkou práci poděkováno všem zaměstnancům, kteří také obdrželi z rukou pana ředitele květinu.

Třídní učitelé se věnovali závěrečným organizačním pracím se svými třídami, ale též se žáky zrealizovali řadu výletů na nejrůznější místa v bližším i vzdálenějším okolí. Během tzv. Dnů třídy (27. – 28. června) navštívili naši žáci např. centrum Prahy, pražskou zoo, Ďáblický i Čimický háj, Národní muzeum, Drahaň, Kutnou Horu, bowling v Dolních Chabrech, Stromovku, JumpPark, Laser Game, bobovou dráhu, zámek v Hluboké nad Vltavou, České Budějovice, sjeli na kánoích Sázavu, obdivovali zajímavosti Vídně.

Ve středu 29. června se uskutečnil ve dvoraně školy podruhé Společenský večer žáků 9. ročníku, kterým byly za přítomnosti rodičů, blízkých a přátel předány diplomy za kvalitní zpracování a prezentování ročníkových oborových prací. Program pokračoval předtančením, tancem s učiteli a rodiči, dojemné i legrační bylo vzpomínkové video. Zaměstnanci školní jídelny připravili bohatý studený raut i grilované dobroty. Přípravy tohoto absolventského večera, stejně jako jeho vlastní realizace jsou pevně zakotveny ve výstupech našeho Školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání „Škola základ života“. Nejstarší žáci chystají tuto akci v mnoha předmětech. V Podnikavosti sestavují záměr akce a rozpočet, v Českém jazyce sepisují texty průvodního slova i texty na plakáty a pozvánky, které následně vyhotovují ve výtvarné výchově. V hudební výchově řeší muzikantské pojetí – seznamují se se slavnostní i taneční hudbou. Tělesná výchova nabízí prostor k přípravě předtančení, ostatně většina těchto žáků absolvovala u nás ve škole tradiční kurz taneční a společenské výchovy. Celá příprava je zarámována při společných setkáních celého ročníku v rámci předmětu Výchova pro školu a život.

Školní rok vyvrcholil ve čtvrtek 30. června, kdy žáci obdrželi vysvědčení, a pro deváťáky nastal čas posledního zvonění, které symbolicky ukončilo jejich docházku do ďáblické základní školy. Průvodem celou školní budovou ze střešní botanické učebny je vyprovodili prvňáci až do školní jídelny, kde byl slavnostní oběd. Paní kuchařky tradičně připravily výborné menu. Tabuli a servis á la Provence perfektně připravili a zrealizovali žáci 8. tříd pod vedením svých třídních učitelů a paní asistentky. Místo u tabule přijaly i členky Spolku Parkán. Přípitek  se závěrečným poselstvím pronesl pan ředitel a se svými proslovy vystoupili i samotní žáci.

Josef Buchal, ředitel školy

Tomáš Novotný, zástupce ředitele školy

 

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.