Oslavy 28. října ve škole

28. října jsme oslavili 105. výročí vzniku Československé republiky.  Sešli jsme se na rynku u školní lípy. Oslava začala nástupem vlajkonošů, kteří připochodovali k podiu s českou a naší školní vlajkou za doprovodu písně „Ktož sú boží bojovníci“.

Postupně k nám promluvil pan ředitel Josef Buchal, pan zástupce Tomáš Novotný a pan starosta Martin Tumpach.

Pan ředitel zdůraznil význam vzniku Československé republiky, připomněl nám oběti první světové války a zdůraznil práci československých vlastenců a roli prvního prezidenta  T. G. Masaryka.

Při projevu pana zástupce Tomáše Novotného jsme si uvědomili, jak důležitý je pro nás náš český jazyk a uvědomili jsme si, že bychom měli být pozornější a uctivější k naší české kultuře a měli bychom více vážit naše slova.  Pan zástupce Tomáš Novotný vysvětlil, kolik úsilí už celé 19. století věnovali čeští vlastenci našemu jazyku, jak  spisovatelé psali básně, pohádky, sbírali starou lidovou slovesnost, aby obohatili slovní zásobu a pozvedli českou kulturu na světovou úroveň. Všechna tato práce podpořila,  vedle úsilí československých vlastenců, vznik československého státu.

Pan starosta Ing. Tumpach zdůraznil  slova pana ředitele Josefa Buchala a pana zástupce Tomáše Novotného o významu vzniku československého státu pro naši současnost.

Velká radost byla při vyhlašování výsledků výtvarné soutěže. Paní učitelka Lenka Zemanová  vyhlásila tři vítěze v každé kategorii. Všem vítězům jsme tleskali a pan ředitel a oba páni zástupci dětem blahopřáli a předali malou kytičku. Výsledky soutěže můžete najít v článku paní učitelky Zemanové z 25. října zde.

Oslavu jsme zakončili státní hymnou.

Celá oslava se nám velmi líbila.

Z prací žáků třídy 6.B sestavila Mgr. Vlasta Štekrová, vyučující českého jazyka

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.