Noc s Andersenem opět ve třídě 5.A

V pátek 22. 3. 2024 se třída 5.A zúčastnila již potřetí celostátní a mezinárodní akce Noc s Andersenem. Celkem 20 žáků se sešlo ve škole, aby si připomnělo významného dánského autora pohádek Hanse Christiana Andersena, který se narodil 2. 4. 1805.

První, oficiální, část proběhla ve třídě. Tradičně byla zahájena znělkou a písní Pohádky pana Andersena, kterou si žáci také zazpívali. Život H. Ch. Andersena nám přiblížil „rozhovor“ s ním. Následoval referát o spisovateli Eduardu Petiškovi, protože letos uplyne 100 let od jeho narození. Druhý referát přiblížil Dánsko, zemi, ve které žil Andersen. Také zazněla zdravice prezidenta republiky Petra Pavla, kterou účastníci vyslechli z videozáznamu. Pohádku Cínový vojáček stručně přiblížila píseň zpívaná Helenou Vondráčkovou. Oficiální části se zúčastnili i zajímaví hosté – první místostarostka městské části Ďáblice Mgr. Martina Postupová a členka rady paní Jana Ouředníčková. Obě dámy promluvily k dětem a zdůraznily význam čtení. Na závěr si s účastníky zazpívaly tři písně.

Po nezbytné přestávce na večeři jsme šli do Ďáblického háje. Na skále u hvězdárny jsme si společně zazpívali a vyslechli jednu sólovou píseň v podání Nely. V lese proběhla tradiční stezka odvahy. Chvíli jsme poseděli v altánku na dětském hřišti a společně recitovali známou baladu Polednice, kterou jsme se učili ve 4. třídě.

Po návratu do školy proběhla diskotéka. Unaveni vycházkou a tancem jsme v pozdější hodině ulehli do spacích pytlů. Před spaním jsme vyslechli dvě pohádky, samozřejmě od Andersena.

Program pokračoval i v sobotu dopoledne. Vyslechli jsme ještě dva referáty. První vzpomínal na 75. výročí od založení nakladatelství Albatros. Protože ptáčkem roku 2024 byl vyhlášen rehek domácí, druhý referát nám o něm poskytl základní informace. Žáci Ondra a Nikolas zazpívali a zahráli na kytaru dvě písně z vlastní tvorby. Dále jsme zhlédli animovaný film Jak krtek ke kalhotkám přišel a následně děti vyplňovaly pracovní list k filmu (autorem příběhu je Eduard Petiška). Proběhla i kratší diskotéka, po které jsme akci oficiálně ukončili, jak jinak než znělkou a písní. Zbývalo uklidit využívané prostory a rozloučit se. Domů jsme si odnášeli pamětní list a pěkné zážitky.

Za třídu 5.A třídní učitel Zdeněk Rajtr a asistentka pedagoga Iryna Farbanets

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.