Noc s Andersenem online

Z důvodů epidemie se již podruhé nemohla uskutečnit dříve tradiční akce Noc s Andersenem, která se koná při příležitosti narození velkého pohádkáře Hanse Christiana Andersena (2. dubna). Rozhodli jsme  se uspořádat alespoň symbolickou ON-LINE Noc s Andersenem (lépe řečeno večer). V pátek 26. 3. 2021 v 18.00 hod. se žáci třídy 5.A propojili  v prostředí Teams na internetu s třídním učitelem (a symbolicky i s H. Ch. Andersenem), aby společně strávili necelou hodinu věnovanou literatuře a vzpomínkám.
Úvod programu patřil tradiční znělce doplněné plakátkem.  Následovala píseň Andersen, během které se žáci dozvěděli (nebo si spíše zopakovali) názvy jeho nejznámějších  pohádek v textu písně i pomocí obrázků. Zazněly názvy pohádek Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Císařovy nové šaty, Křesadlo a další.
Každý rok si účastníci připomínají různé autory, kteří mají v daném roce významná výročí. V roce 2020 jsme měli vzpomínat výročí narození Boženy Němcové (1820).  Výročí mělo i české vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců. Tento příběh jsme měli částečně prožít na škole v přírodě při etapové hře.  Škola v přírodě však nebyla.
V roce 2021 se konají vzpomínky na básníka Františka Hrubína, spisovatele Václava Čtvrtka, výtvarníka Radka Pilaře a knihu Záhada hlavolamu od Jaroslava Foglara, kterou mohou děti číst již 80 roků. Na příběh o hlavolamu ze Stínadel žáci 5.A vzpomínali při promítaných fotografiích, protože v r. 2019 na škole v přírodě hráli etapovou hru podle této knihy.
Atmosféru skutečně prožité Noci s Andersenem v roce 2019 (ve škole) si děti připomněly při dalších fotografiích.
Na pohádkovém večeru nemohla chybět pohádka. Na závěr setkání děti viděly pohádku Císařovy nové šaty. Na rozloučenou si ještě jednou vyslechly píseň Andersen.
 

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel 5.A

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.

Ukázka fléten

mateřská škola - třída Broučci

Dopolední akce třídy Broučci. Ukázka různých druhů fléten a hra na ně, předvede paní učitelka Marie Buchalová.