Noc s Andersenem 2022

Po dvouleté přestávce zavítal do Ďáblické školy opět Hans Christian Andersen.  Ve dnech
1. - 2. 4. 2022  prožili žáci třídy 3.A  Noc s Andersenem.  Je to celostátní a mezinárodní akce zaměřená k rozvíjení čtenářských dovedností žáků při příležitosti narození autora pohádek Hanse Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875).

V 17.00 hodin se začali žáci scházet ve škole.  V 18.00 hod. začal program, ve kterém se děti seznámily se životem a dílem Andersena. Po tradiční znělce vyzpovídala Michaela přímo „pana Andersena“.

Každý rok se v rámci Noci vzpomínají kulatá výročí spisovatelů a výtvarníků. Letos jsme vzpomínali:

- 135. výročí narození malíře Josefa Lady.

- 110. výročí narození výtvarníka Jiřího Trnky.

- 115. výročí narození spisovatele Jaroslava Foglara.

- 55. výročí od vzniku časopisu Sluníčko.

- 65. výročí od vzniku časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců.

K těmto výročím si někteří žáci připravili krátké referáty (mimo J. Foglara – tomu jsme se ve vyučování věnovali celý předchozí týden). V rámci zahájení si děti zazpívaly písničku Pohádky Andersena.

Po večeři z vlastních zásob jsme vyrazili na skálu ke hvězdárně, kde jsme si zazpívali několik písní. Pěknou sólovou písní přispěla Nela. V Ďáblickém háji potom děti prošly stezku odvahy (připomněly si Foglarova bobříka odvahy). Možná se někteří trošičku báli, ale přesto se všichni vydali do večerního lesa. Vycházka a stezka odvahy děti dostatečně neunavily, a tak po návratu do školy některé ještě chvíli tančily. Po ulehnutí do spacích pytlů si poslechly pohádku Křesadlo, jejímž autorem je samozřejmě H. Ch. Andersen. Protože ani pohádka děti neuspala, tak následoval poslech písniček.

Po „dlouhé noci“ (s krátkým spánkem) pokračoval vzpomínkový program. Tři žáci si připravili referáty o knihách, které v poslední době přečetly. Další děti seznámily spolužáky s historií uvedených časopisů. Časopisy Sluníčko a ABC si mohli zájemci prohlédnout. K vidění byly výtisky z 60. a 70. let i z let posledních.

Předposlední částí programu byl tanec. Společně si děti zatančily několik tanců ve výborné náladě. A jak se říká: v nejlepším se má přestat.  Následovalo oficiální ukončení, rozdání pamětních listů. Končili jsme podobně, jako jsme začínali – zpěvem písně Andersenovy pohádky. Po úklidu třídy jsme se rozešli domů.

Noci s Andersenem jsme se věnovali v tomto týdnu i v některých předmětech. Ve čtení jsme četli pohádky Andersena. Ve výtvarné výchově jsme kreslili obrázky podle Josefa Lady.

 

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel

Mgr. Iryna Farbanets, asistentka pedagoga

 

Kalendář akcí