Návštěva Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem - 4.B a 5.A

Ve čtvrtek 21. března 2024 vyjely třídy 4.B a 5.A do Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem. Muzeum je skanzen lidové architektury středního Polabí, ve kterém je umístěno 40 objektů.  Po příjezdu jsme si prošli areál a prohlédli různé chalupy, stodoly, zemědělské nářadí, vybavení domácností a řemeslnických dílen. Paní průvodkyně nás v rámci připraveného programu JARO  NA  VSI provedla komentovanou prohlídkou. Prohlédli jsme si zařízení nejen chalup, ale i třeba sušáren, skladů potravin a zařízení potřebných k životu v minulém a předminulém století. Vyprávěla o životě na vesnici a o lidových zvycích jako masopust, ostatky, vynášení smrtky, Velikonoce, pálení čarodějnic. Dnes si neumíme představit, jak mohlo v domě o 2 – 3 místnostech žít 10 – 12 osob.
Velmi zajímavá byla prohlídka školy, viděli jsme staré vybavení tříd, pomůcky a dověděli jsme se, co byla „oslovská lavice“.

Návštěva muzea vhodně doplnila učivo vlastivědy.

Vladimíra Nepomucká, třídní učitelka 4.B, Zdeněk Rajtr, třídní učitel 5.A, Iryna Farbanets, asistentka pedagoga

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.