Literatura v VI.A

V hodinách literatury četli žáci šesté třídy úryvek z románu Rajský ostrov od J. Johna, v návaznosti na to si měli sami doma najít informace o Národním divadle. Daniel Krauz své informace předává slovy přímého účastníka požáru v divadle, a tak si vymyslel, že je A. Dvořákem.
Mgr. Jitka Stoklasová

 

Vypravuje: Antonín Dvořák (*1841 - +1904)

Dnes 11. 6. 1881 se chystám do nejznámějšího českého divadla - Národního divadla. Je to kulturní památka. Těším se do novorenesanční budovy od Josefa Zítka. Za chvíli už jedeme do Prahy. Bude se v něm hrát opera, činohra a balet. Dnes však hraje Marie Sittová v úvodním představení - opera Libuše od Bedřicha Smetany.

V PRAZE

Nyní jsme vešli do divadla, je to tu vše zlaté a krásné. Před vstupem do divadla nás ohromila krásná kopule a sousoší koní. Viděli jsme základní kámen z hory Říp. Když jsme v sedm hodin usedli do hlediště, představil se Bedřich Smetana. Když bylo představení v plném proudu, tak se stalo něco hrozného. V půl osmé jsme byli všichni evakuováni kvůli rozsáhlému požáru kopule. Byla to celonárodní katastrofa. Všichni herci utíkali a brali s sebou i některé cenné věci. Divadlo, na které Češi, Moravané a Slezané vybrali přes 3 000 000 zlatých, bylo zničeno. Bylo to příšerné. Lidé o tom, aby postavili Národní divadlo, přemýšleli už v roce 1844. Město Praha přidalo 100 000 zlatých. Proto se rozhodlo, že se bude stavět znovu. Za 47 dní bylo vybráno 1 000 000 zlatých. Už se začalo stavět. Architektem je Josef Schulz a ředitelem je spisovatel František Adolf Šubrt. Opět je tu sláva. 18.11.1883 je znovuotevření Národního divadla opět Smetanovou Libuší.

Opona malovaná od Vojtěcha Hynaise se pomalu zvedá. Je opravdu krásná. Vznikla jako náhrada za oponu Františka Ženíška, která padla za oběť požáru v roce 1881. A je to tu. Pomalu se  zvedá i sametově červená opona a začíná představení. Po opětovném skvělém výkonu jsme ještě jednou vzhlédli k nebesům, abychom ještě jednou viděli ten přenádherný malovaný strop - také od Františka Ženíška a Mikoláše Aleše, krásný velký lustr a velký nápis NÁROD SOBĚ.

Daniel Krauz, VI.A

Kalendář akcí

Edukační koncert

KD Ládví

Edukační koncert v KD Ládví, shlédnutí koncertu Pražské filharmonie. Akce pro předškolní děti ze třídy Motýlci, Tuleni, Slůňata.

Den Země

zahrada MŠ

Den Země proběhne v zahradě mateřské školy. Hry, soutěže, divadelní představení pro děti.