Historická exkurze 8. tříd - bitva u Hradce Králové 1866

Chlum, Svíb, Nechanice, Sadová, baterie mrtvých, van der Groeben… Slova, která nám dnes již mnohé neříkají, a přesto jsou velmi důležitá a měla by oprávněně vyvolávat respekt a úctu.

Dne 22. 5. 2018 navštívili žáci obou osmých tříd ďáblické školy se svými učiteli pláně nedaleko Hradce Králové, kde roku 1866 svedla vojska rakouského císaře Františka Josefa I. podporovaná saskou armádou s  armádami pruského krále Viléma I. rozhodující bitvu tzv. prusko-rakouské války. Již v autobuse jsme zhlédli video věnované událostem onoho osudového léta. Přímo v centru bývalého bojiště jsme navštívili muzeum, kde nás svým výkladem zaujali pan průvodce s paní průvodkyní, kteří představili obě bojující strany a nad diorámatem a mapou vysvětlili strategii generálních štábů. Osudová rozhodnutí významných politiků a velitelů, jež přivedla k Hradci Králové statisíce mužů, představil dokumentární film. V muzeu jsme rovněž mohli obdivovat krásu výstroje a lesk výzbroje obou armád (např. uniformu hulánů, dělo rakouské armády, pušky infanteristů), v neposlední řadě jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí ze života vojáků, překvapila nás nízká úroveň zdravotní péče o raněné. Dozvěděli jsme se, o jak zásadní střetnutí před více než 150 lety šlo. Bitva totiž významně ovlivnila politickou mapu Evropy až do první světové války a ve svých důsledcích také vedla ke změně postoje mnoha Čechů k vládě Habsburků u nás.

V další části programu jsme vystoupali na rozhlednu, z které se nám otevřel výhled na celé území někdejšího bojiště. Řada památníků rozesetých po širém okolí je připomínkou bolesti a utrpení, jež s sebou válka roku 1866 přinesla. Mementem pro další generace zůstává například pomník baterie mrtvých, pozůstatky dělostřeleckých zákopů, z nichž byl ostřelován les Svíb, ossarium nebo pruský hřbitov. Všechna tato místa jsme navštívili a padlým věnovali několik vzpomínek.

Mgr. Tomáš Novotný, zástupce ředitele

Kalendář akcí

Autodráha v MŠ

mateřská škola

Ve středu dopoledne budeme mít v mateřské škole postavenou autodráhu. Děti si mohou zajezdit a zazávodit. Vystřídají se všechny třídy.  

Jarní Akademie MŠ

Sál Obecního domu MČ Ďáblice

Srdečně zveme rodiče na vystoupení dětí z MŠ. 

Celodenní výlet Mirakulum

Mirakulum Milovice

Celodenní výlet tříd Ptáčci a Slůňata. Dopolední a odpolední svačiny s sebou, oběd je zajištěn na místě. Vstupné do parku je 299/osobu, cena za dopravu bude rozpočítána podle počtu zúčastněných dětí. 

Zdravě s Papájou

Třída Broučci

Třídní akce Broučků. Workshop Zdravě s Papájou - výroba waflí, ovocného sorbetu.