Den Země

Je ráno, něco okolo osmé hodiny ranní. A přestože je sobota, zahrada v mateřské škole začíná rychle ožívat. Zatím jsou to jen zaměstnanci a děti ze základní školy, kteří si tu připravují zábavná stanoviště pro malé návštěvníky. Letos to bude například malování kamínků i obličejů, chytání PET lahví na udice nebo tolik oblíbené kulinářské umění. Takže se tu staví stany, chystají stolky a čistí mrkev. Všichni mají dobrou náladu, protože i když v posledních dnech pořád pršelo, dnešní obloha je jak vymalovaná a sluníčko odvážně předvádí svoji jarní sílu.

Úderem deváté hodiny mají všichni hotovo a už se začínají trousit první pracanti. Na jejich tvářích je vidět radost nejen z pěkného počasí, ale i ze smysluplné akce, která má v ďáblické mateřské škole už dlouhou tradici. Všichni dospělí se okamžitě chopí zahradnického náčiní a pouští se do práce. A děti? Ty se nadšeně vrhají do sbírání razítek, která poctivě sbírají na jednotlivých stanovištích. Odměnou jim jsou na konci nejen jahody v květináči, které jim předají dámy ze spolku Parkán, ale i velké množství dobrot, které mohou libovolně ochutnávat. A když už mají splněno, začnou napodobovat své rodiče a hrnou se do práce. Náhodný kolemjdoucí tak může spatřit třeba malého Lukáška, jak s vážnou tváří natírá zábradlí nebo Míšu, který se obratně rozhání hrabičkami. Je to fajn pohled, vidět ty malé prcky, jak i oni zodpovědně pomáhají zvelebovat školní zahradu.

Čas rychle plyne a než se kdokoliv z nás naděje, je konec. Vlastně ne úplně, protože ve Vlně už čeká sokolník, aby všem předvedl své dech beroucí představení s opeřenými dravci. Celkový dojem z této ptačí show nezkazilo ani to, že se jeden z opeřenců rozhodl trochu prolétnout, takže všichni nakonec s napětím sledovali oblohu a čekali, až se ten ptačí výletník vrátí.

Jenže už je čas oběda a s ním i konec dnešní akce s názvem Den Země. Všichni se pomalu loučí a odcházejí do svých domovů. A přestože jsou unavení, úsměv z tváře nikomu nezmizel. Každý totiž ví, že dnešní dopoledne bylo o krásné práci a zážitku, který nikdo nikomu nevezme.

Kalendář akcí

Den Země

zahrada MŠ

Den Země proběhne v zahradě mateřské školy. Hry, soutěže, divadelní představení pro děti.