Botanicus Ostrá - se školní družinou

Ve středu 8. 6. 2022 brzy po obědě vyjelo téměř 50 žáků školní družiny do centra řemesel Botanicus Ostrá. Objednaný autobus nás převážel z přetechnizované reality do středověku.

Hned u vstupu do areálu jsme vyměnili peníze za groše, jediné platidlo v centru řemesel a zjevení v jiné době tím započalo.

Kamenná cesta, chatrč, ze které voněly bylinky a dřevo. To byly první dojmy z místa, kde se vyrábělo bylinné mýdlo. O kousek dál byly slyšet rány z mincovny, kde nám razič předvedl, jak nelehká práce to byla, když musel pregéř zkušeným úderem kladiva vyrazit otisk raznice na kovový střížek.

Vůně kůže byla cítit při výrobě měšců a koření při zdobení perníčků. Mazlavý pocit na rukou měli ti, co se rozhodli v chatrči s keramikou vyrobit z hlíny nějakou nádobu. Notnou dávku trpělivosti jsme potřebovali při rýžování zlata. Neméně zajímavá byla výroba lněného provazu, výroba ručního papíru, výroba loutek nebo broušení kamene.

Pak bylo ještě pár řemesel, která někteří ani raději nevyzkoušeli a rovnou si zakoupili hotový výrobek. Jako třeba prstýnek pro maminku od dráteníka nebo svíčku, na jejíž výrobu bychom potřebovali nejméně hodinu času.

Když jsme začali být unaveni z řemeslné práce doplnili jsme si energii svačinkou. Každý volil po svém. Někdo si za groše koupil palačinku nebo skořicový uzel, jiný se raději pustil do svačinky od maminky.

Odpoledne ve středověké vesničce jsme si moc užili. Před odjezdem jsme si osvěžili nožky v jezeře Ostrá a hurá zase zpátky do reality.

Všem, kdo by se rád vrátil v čase, vřele doporučujeme.

Kalendář akcí

Pizzerie - Motýlci

Pizzerie Krakov

Návštěva pizzerie, výroba pizzy. Návrat do MŠ na oběd.

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.