BEZ VODY TO NEJDE

Může většina Pražanů pít vodu z ne příliš čisté Vltavy?

To byla první otázka k žákům třídy 5.B od školitelky paní Mendlové  během exkurze v Podolské vodárně v Praze 4 ve středu 4. 1. 2024. Vodu pijeme, vaříme z ní, pereme s ní, čistíme, zaléváme,… Krátké zamyšlení dětí, rychlé nápovědy, uvědomělé odpovědi, názorný pokus s filtrací znečištěné vody, zopakování koloběhu vody v přírodě, vysvětlení koloběhu vody ve vodárně, závěrečný kvíz s hledáním správných odpovědí v prostorách vodárny. Vše dobře promyšlené a hlavně zábavné. Žáci pomocí výukových panelů zjistili, kdy byla Podolská vodárna postavena, kdo byl architektem, jak se voda přepravovala ve starověku, jak se nazývají některé stroje ve vodárně apod. A že se má vodou šetřit nejen kvůli placení vodného a stočného, to už děti dobře vědí i z domova.

 

Z některých domácích prací žáků

Už u vchodu bylo pět kamer. Když jsme vstoupili na dvorek, připadal jsem si jako v nejstřeženějším vězení v ČR. (Vítek Sedliský)

Při vchodu do vodárny se mi líbily obrazy Josefa Lady s tematikou vody. (Eliška Kmochová)

Zjistila jsem, že vodárna dodává lidem jen studenou vodu. (Kateřina Slavětínská)

Paní Mendlová nám vysvětlila, jak z řeky Vltavy berou vodu, do které potom přidávají chlór a tím vodu čistí. (Matias Macháček)

Při pokusu jsme potřebovali vodu, filtrační papír, písek, hlínu, objemový válec, trychtýř. Ve vodárně se mi líbily staré stroje. (Daniel Žežulík)

Během pokusu voda projde přes každou malou skulinku, ale hlína se tudy neprocpe, takže voda vyteče čistá. A takto fungují i velké pískové filtry. (Lea Hombauerová)

Nová budova Podolské vodárny byla postavena ve 20. letech 20. století podle návrhu architekta Antonína Engela. (Soňa Zajíčková)

Během návštěvy Podolské vodárny jsme se dozvěděli spoustu nových věcí. Tato exkurze se mi moc líbila. (Eliška Kmochová)

Moc se mi exkurze líbila a byla tam úžasná zábava.(Eliška Brabcová)

Sepsala a z prací žáků vybrala Mgr. Magda Fuksíkova, třídní učitelka 5.B

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.