Bez mobilu v horách

Ve dnech 22. 5. – 26. 5. 2023 jela třída IV.B a 2 dívky z V.B poznávat Krušné hory.

Že byly opravdu krušné, to nám hory předvedly v celé své rozmanitosti. První den ukazoval teploměr na slunci 34°C, druhý den jen 4°C a mrholilo celý den. Dále se střídalo polojasno i jasno, větrno i bezvětří. Všichni si všimli, že i jaro zde nastupuje později než v Ďáblicích. Žluté horské louky plné pampelišek lákaly hlavně děvčata k pletení věnečků, teprve rašící pupeny na stromech mnohé překvapily. Zpočátku čirý horský vzduch děti trochu unavoval. Přesto jsme tematické zaměření našeho pobytu splnili. Na výletech po okolí jsme ušli téměř 60 kilometrů. Prošli jsme si Božídarské rašeliniště, Stříbrnou stezku, okolní krajinu jsme si prohlédli z rozhledny na Klínovci, obešli jsme Tříhraniční kámen, zaklepali na vrata Johannes stole.  Na hranicích jsme se podívali na starou budovu celnice. Hezky po cimrmanovsku si všichni vyzkoušeli úkrok vpravo – jsem v Čechách, úkrok vlevo – jsem v Německu.   Na božídarském hřišti  proběhl turnaj žáků ve vybíjené, večer si kluci zahráli kopanou. Ovšem nezapomněli u televize fandit našim hokejistům na MS.

Díky návštěvě místního muzea mohly děti plnit úkoly při podvečerní bojové hře. Oživením byly ještě i testy překladu slov z hanáčtiny a slovenštiny. Zde hlavně třídní učitelka viděla velké mezery v lingvistice…

V sychravý den jsme využili komentovanou prohlídku obce a rekonstruovaného kostela sv. Anny na Božím Daru, opět se závěrečným testem s odměnami.

A co by to bylo za výpravu za poznáním, kdyby děti nenavštívily nějaký hrad či zámek? Aristokratický rod Lažanských opět vlastní své panství, zámek Chyše v západních Čechách. Sám zámecký pán Lažanský nás provedl zámkem i gotickým sklepením.

Tak jsme během pobytu procvičili znalosti z dějepisu, zeměpisu, tělocviku, matematiky, přírodopisu.

Naši nejvýše položenou českou obci možná děti navštíví znovu se svými rodiči během letních prázdnin. Tentokrát možná i s mobilem v ruce.

 

Úryvky z domácí práce žáků

Eliška Kmochová:

Nejvíce se mi líbila Ježíškova cesta a nejvíc mi chutnalo kuře na paprice s těstovinami.

Soňa Zajíčková:

Pobyt v přírodě se mi moc líbil a nejvíc jsem si užila bojovou hru.

Eliška Brabcová:

Když jsme byli jednou nohou v Německu a druhou nohou v Česku, to bylo moc super.

Eliška Čadková:

Byla jsem ráda, že jsme se na horách skamarádily s kluky a že jsme společně hráli hry.

Lea Hombauerová:

Zastavili jsme se na zámku Chyše, kde nám pan majitel ukázal i hladomornu a vyprávěl nám o minulosti zámku.

Veronika Kocúrková:

Velká legrace byla, když jsme vyplňovali hanácký a slovenský kvíz.

Albert Čáp:

Nejlepší zážitek byl, když jsme stoupali na Klínovec, nejvyšší horu Krušných hor.

Tomáš Bohatec:

Pobyt na Božím Daru byl krásný, neboť jsme chodili na dlouhé túry.

Magda Fuksíková, třídní učitelka 4.B

 

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.

Kavárna pro rodiče

Mateřská škola - žlutá budova přízemí

Odborné setkání pro rodiče předškolních dětí. Téma: zdravé svačiny pro předškoláky a malé školáky. Přednese Pavlína Matysová Dis., nutriční terapeut.

Interaktivní představení

mateřská škola

Interaktivní představení v mateřské škole Ze života včel.