Betlémy a Věstonická venuše – exkurze 5.A

Dne 20. 12. 2023 se třída 5.A vydala již potřetí poznávat památky v centru Prahy. Výprava byla tentokrát zaměřena na tři témata:

1. Návštěva výstavy betlémů a další vánoční výzdoby v suterénu domu vedle Betlémské kaple. Zajímavé byly mimo jiných exponátů betlémy ze skla.

2. Cesta po památkách, které jsme ještě nenavštívili. Stručné informace vyslechli žáci u těchto objektů: Betlémská kaple, románská rotunda Nalezení svatého Kříže, Národní divadlo, pomník svatého Václava na Václavském náměstí a Národní muzeum.

3. V Národním muzeu jsme navštívili výstavu „Nejstarší šperky a ozdoby těla.“ Kromě pravěkých ozdob z různých materiálů a jiných předmětů jsme viděli i památku velmi vzácnou - originál pravěké sošky Věstonické venuše. Originál je totiž vystavován velmi zřídka, je to nejstarší keramická soška stará asi 25000 – 29000 roků. Nalezena byla v Dolních Věstonicích na Moravě.

Mgr. Zdeněk Rajtr, třídní učitel; Alina Kravets, asistentka pedagoga

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.