9.B na výstavě Josefa Kotrby

V úterý odpoledne vyměnila 9.B školní lavice za galerii Artehouse v Praze-Bubenči. Přenesli jsme se do malebné zahrady a pak dál na výstavu nalezeného malíře, který byl svým povoláním architekt. Jeho malířské dílo bylo uloženo na půdě jednoho domu v Králově Dvoře po mnoho desítek let bez údržby a ochrany, bylo viditelně poškozené a znečištěné. Počet děl se odhadoval kolem 200, ale nakonec jich bylo víc jak 300. Akademický malíř a  restaurátor Tomáš Hejtmánek se však nezalekl, díla opravil, zarámoval a uspořádal výstavu, která má obrovský úspěch. Ďábličtí deváťáci byli mile přijati majitelkou galerie paní Hejtmánkovou, její dcera, která studuje  výtvarné umění,  žákům vysvětlila tvorbu malíře, upozornila na motivy v jeho tvorbě a s žáky se snažila dopracovat k pojmu naivní umění. Výstavu si všichni prošli, hledali na  obrazech pohádkové motivy, postavy a budovy z realizovaných prací  a nakonec se někteří usadili na zahradě, jiní se pohoupali na venkovních křeslech.

A závěr celé výstavy? Tvůrci naivního umění pracují často v ústraní pro své potěšení, netvoří pro peníze, často jsou nedotčení výtvarným školením, ale jejich tvorba je uspokojuje.

Mgr. Jitka Stoklasová, vyučující výtvarné výchovy

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.