5.A u Národního památníku na Vítkově a v Armádním muzeu na Žižkově

Očima žáků:

„Včera jsme šli na památník Jana Žižky a potom do Armádního muzea. Na památníku byla socha Jana Žižky na koni, byl tam moc hezký výhled. Pak jsme přešli do Armádního muzea, kde jsme dostali rozchod. Bylo tam docela dost expozicí a figurín. V 1. světové válce byla část jménem Zákopy, tam se mi to líbilo nejvíc. Byly tam zvuky bomb, pára a bylo to realistické. Moc se mi to líbilo.“ – A. K.

„Rozdělili jsme se do tříčlenných a čtyřčlenných skupinek. Jako první jsme šli do oddělení první světové války. V tom oddělení bylo možno si vyzkoušet vojenský batoh, helmu a různé jiné věci. Byl tam zákop, v kterém byly udělané figuríny vojáků a zvuky bomb.“ – N. Ž.

„V muzeu jsme si prošli různé expozice, např. z první a druhé světové války. V expozicích byly různé kusy oblečení, ve zdech různé skříně s tlapičkami a v nich byly helmy, zbraně, dopisy atd. Pak jsme si mohli dokonce projít a vyzkoušet, jaké to asi bylo v zákopech. Tam na nás čekalo několik překvapení – výbuch bomby, výstřely z pušky a křik umírajících lidí. Jako ve válce.“ – N. Ž.

„Nejzajímavější mi přišla 2. světová válka. Sice to bylo trochu nechutné, například odřízlé kusy kůže, na kterých bylo tetování. Tyto kusy kůže si dozorci odřízli z mrtvých těl.“ – E. Ž.

„V 1. světové válce byly zákopy několik metrů hluboké a několik desítek metrů dlouhé. Ve 2. světové válce mě zaujaly koncentrační tábory a taky arsenál se zbraněmi. Potom jsem si koupil knížku Jan Kubiš – nezastaví mě ani to nejhorší a také výsadkářskou nášivku.“ – T. K.

„Včerejší výlet do Armádního muzea Žižkov se mi líbil. Bylo to hodně zajímavé a zábavné. Bylo tam hodně expozicí od roku 1710 do roku 2023, také tam byly uniformy z válek a z různých vojsk, zákop z 1. světové války, kde bouchaly bomby.“ – V. K.

„Vyšli jsme kopec na Vítkov k památníku Jana Žižky z Trocnova. V muzeu jsme měli rozchod, nejvíce se mi líbila 1. světová válka. Líbily se mi zákopy, které vypadaly jako opravdové. Byly tam i zvukové efekty. Bylo to tam fakt úžasné.“ – A. K.

2. 3. jsme absolvovali exkurzi do Armádního muzea Žižkov, vstup byl zdarma. Šli jsme se podívat do sekcí 1. světové a 2. světové války, mezidobí 1. a 2. světové války a moderní doby. V 1. světové válce jsme se šli podívat i do zákopů, kde se ozývaly zvuky jako z bitvy. Vystavené tam byly zbraně a oblečení. Na některé zbraně jsme si mohli i sáhnout. Moc se mi to líbilo.“ – E. K.

Z prací žáků vybral třídní učitel Mgr. Josef Hrubý

 

 

Kalendář akcí