4.B v Národním muzeu

V přírodovědě jsme právě dokončili kapitolu „Minerály (nerosty), horniny“, a tak pro lepší představu jsme se rozhodli pro návštěvu expozice v Národním muzeu. Nejdříve jsme se šli podívat na pietní místo před budovou muzea spojené se jménem Jana Palacha, jehož výročí jsme vzpomínali. Toto místo má vztah i k naší obci, vytvořila jej Barbora Veselá podle návrhu architektů Čestmíra Housky a Jiřího Veselého, který byl starostou naší obce. Před vstupem do muzea, přestože bylo mlhavo, zopakovali jsme si, co víme o pomníku sv. Václava, že původní jméno Václavského náměstí byl Koňský trh.

Samotný vstup do budovy Národního muzea byl pro nás velice pozitivní, když jsme se dostali do prostoru pantheonu, byli jsme ještě více potěšeni. Prohlédli jsme si bysty, které jsou zde umístěné. U některých osobností jsme si zopakovali nám známé informace. A pak nás již čekaly vystavené exponáty. Nevěděli jsme, na co se dřív podívat, na co dřív upozornit kamarády, čemu se více divit. Každého z nás upoutalo něco jiného. Budeme moci přemýšlet, co umí příroda vytvořit bez lidského přispění. Dále nás čekala upomínka na film Cesta do pravěku, prošli jsme sály třetihor, druhohor, prvohor a další. V následujících prostorách byla expozice zajímavá a pro nás poučná. Jsou zde umístěny exponáty, které obsahují Au (zlato), Ag (stříbro), U (uran), Sn (cín) v surovém stavu i výrobky z nich (zlaté náušnice, uranové sklo, cínoví vojáčci). Zároveň zde byla na mapě zakreslena naleziště, která se nacházejí nebo nacházela v naší republice.  V poslední části návštěvy Národního muzea jsme si odpočinuli, zakoupili nějakou památku a také turistickou vizitku do cestovníčku. Všichni jsme odcházeli s příjemným pocitem, i když nás venku čekala pěkná klouzačka.

Ve spolupráci s žáky 4.B sepsala Vladimíra Nepomucká, třídní učitelka

 

Kalendář akcí

Celodenní výlet zámek Loučeň - třída Broučci

Zámek Loučeň

Celodenní výlet třídy Broučci - zámek Loučeň - program Z pohádky do pohádky, prohlídka labyrintů. S sebou batůžek, svačina, pití, pláštěnka. Děti mají na celý den odhlášenou stravu v mateřské škole. Návrat asi ve 14 hodin.