Prezentace fiktivních firem

V naší škole se v osmém a devátém ročníku vyučuje předmět s názvem Podnikavost, ve kterém se žáci seznamují se základními ekonomickými pojmy, hospodařením domácnosti a řadou zajímavých a důležitých věcí z finanční gramotnosti.

Nejlépe se člověk naučí, když si přímo danou věc může sám zkusit. Proto jsme do výuky zařadili projekt fiktivních firem. Žáci se rozlosovali do skupinek (protože ani v reálném životě si mnohdy člověk nevybírá spolupracovníky) a vybrali si předmět svého podnikání. Více než tři měsíce pak zpracovávali prezentaci vlastní fiktivní firmy. Za tu dobu museli vymyslet například jméno firmy, navrhnout logo a firemní barvy, vytyčit si cílovou skupinu, udělat SWOT analýzu, finanční rozvahu, zvolit si strukturu firmy, rozdělit si role ve firmě, vymyslet slogan, případně natočit reklamu, navrhnout různé možnosti propagace firmy. S marketingem pomáhal žákům pan Václav Ježdík, profesionální marketér, který pro ně připravil zajímavou přednášku a na ní navazující workshop, kde s ním žáci mohli představy o své firmě konzultovat.

5. března deváťáci své firmy prezentovali před spolužáky z osmých tříd a mnoha učiteli i samotným panem ředitelem. Přišel se na ně podívat i pan Ježdík a nejlepšímu týmu přinesl věcnou cenu.

Do hlasování o nejlepší firmu se zapojili i diváci z osmého ročníku, kteří dostali papírový dolar, kterým symbolicky zafinancovali firmu, která je nejvíce zaujala.

Mezi firmami s módou, pracovní agenturou, firmou prodávající herní vybavení, cestovní kanceláří, firmou prodávající rychlá a drahá auta vyhrála firma nabízející kadeřnické služby Ostré nůžky.

Doufám, že to byla pro všechny dobrá zkušenost.

Ing. Lenka Zemanová, vyučující předmětu Podnikavost

 

Kalendář akcí

Interaktivní představení

mateřská škola

Interaktivní představení v mateřské škole Ze života včel.

Autodráha v MŠ

mateřská škola

Ve středu dopoledne budeme mít v mateřské škole postavenou autodráhu. Děti si mohou zajezdit a zazávodit. Vystřídají se všechny třídy.  

Jarní Akademie MŠ

Sál Obecního domu MČ Ďáblice

Srdečně zveme rodiče na vystoupení dětí z MŠ.