Open House Praha 2023 v ďáblické škole

V letošním roce se opět ďáblická škola zapojila do 9. ročníku festivalu Open House Praha. První návštěvníci byli přivítáni v budově základní školy v sobotu 20. května v 10 hodin vedením školy.

Zaměstnanci školy seznámili návštěvníky v průběhu komentovaných prohlídek s historií a postupnou přeměnou budovy školy do současného stavu. Prohlídka začala ve dvoraně školy, kde byly k vidění historické školní fotografie. Následně se posluchači přesunuli na střechu dvorany, kde jim byl upřesněn stavební vývoj budovy školy. Tradičně pokračovala prohlídka školy přes ředitelnu, sekretariát, sborovnu a odpočinkové prostory pro žáky. Otevřené byly i učebny, které byly vybrány podle tří etap vzniku celé budovy školy. Návštěvníci si prohlédli učebnu fyziky – chemie, tělocvičnu a střešní botanickou učebnu s možností výhledu na ďáblické okolí. Zde byly upřesněny některé dotazy na objekty v okolí školy, např. ďáblická hvězdárna, první panelový dům v Čechách nebo Battistova cihelna.

Po hlavním schodišti školy, které je lemováno obrazovou dokumentací z různých akcí školy (první a poslední zvonění, velcí čtou malým, malí čtou velkým, Edison, sledování školního odchovu kuřat a další), pokračovala prohlídka do školní knihovny. V salonku byly pro návštěvníky paními kuchařkami nachystány makové a tvarohové buchty, které si mohli sníst v poslední části prohlídky, školní jídelně.

Zájemci navštívili školní zahradu, kde jsou ve voliéře chována školní kuřata.

Školu v průběhu soboty do 17 hodin navštívilo celkem 71 návštěvníků. Někteří z nich své dojmy zaznamenali na listy pro školní kroniku. Reflexe návštěvníků nás velmi potěšily.

Návrat po 35 letech. Bylo to skvělé, škola je krásná, moderní, ale zachovala si své „staré“ kouzlo.

Strašně se mi tam líbilo. Eduard 5 let, Adéla 8 let

Moc děkujeme za pěknou prohlídku, zajímavý výklad a vynikající buchty. Škola je nádherná!

Bc. Jana Rychetníková, Vladimíra Nepomucká

 

Kalendář akcí