5.C "dobila" Vyšehrad

„V pondělí 7. 6. jsme jeli na Vyšehrad. Cestou jsme viděli Rotundu sv. Martina, kde byla zaražena dělová koule. Říká se, že Martin nazval kněze nevěřícím, potom se změnil na černého psa, který každou noc prochází kolem.“ – V.

„Vešli jsme Táborskou bránou a dále Leopoldovou bránou.“ – L.

„Moc se mi to líbilo. Zajímalo by mě, proč se ta druhá brána zbořila. Naučil jsem se hodně nových informací.“ – M.

„Nejvíce se mi na prohlídce líbily legendy a hřbitov. Na hřbitově byly slavné osobnosti, např. Karel Čapek, Burian, Němcová. Legendy byly o Černém psu a Ďáblovu sloupu.“ – O.

„Na Vyšehradě se mi líbilo a byla tam zábava a vyprávění paní průvodkyně. Navštívili jsme Táborskou bránu, Leopoldovu bránu, Rotundu sv. Martina, tam spadla dělová koule.“ – M.

„Bylo to hlavně o historii. Je tam velký kostel, který vypadá jako Chrám sv. Víta. A taky Ďáblovy kameny tam byly.“ – D.

„Historie Vyšehradu byla super, třeba vím, proč tam není hrad. Paní průvodkyně Monika Miličičová byla taky super.“ – D.

„Na Vyšehradě se mi líbilo, dozvěděl jsem se o kamenech, které tam prý dal čert při soutěži. Byly tam nádherné vyhlídky na Prahu a Barrandov.“ – L.

„Tak mě se moc líbil celý ten výlet na Vyšehrad. Moc se mi líbilo u kostela a pověst, že každou noc chrání pes kostel.“ – A.

„Bylo to skvělé. Nejvíce se mi líbil Čertův sloup a Rotunda sv. Martina. Martinova rotunda měla legendu takovou, že k nám přišel cizinec, který se chtěl oženit. Proto musel být věřící a ten kostelník mu říkal věci, které věděl jinak. Tak se rozzlobil a zakřičel na něj nevěřící pse. Sám se v něj proměnil.“ – V.

„Slyšela jsem i historku o Ďáblově sloupu. Byla o tom, že se člověk vsadil s ďáblem, že ďábel přinese sloup dřív, než člověk stihne vyřídit smlouvu.“ – M.

Z textů žáků vybral a sestavil Mgr. Bc. Josef Hrubý, třídní učitel V.C

 

Kalendář akcí

Pečení Broučci

mateřská škola

Dopolední akce třídy Broučci. Pečení a zdobení lineckého cukroví na Den Země.